Corona, Corona, Corona... Dag in dag uit worden we geconfronteerd met cijfers over het wel en wee van de bevolking. Moeilijke woorden, de één zegt het zo de andere zwijgt in alle talen. Kerst en Nieuwjaar in het vooruitzicht, nog nooit heeft de kerstboom zo vroeg getooid gestaan in de huiskamers ... En tussen alle drukte heen zijn er mensen die zich niet begrepen voelen, die in eenzaamheid achterblijven. Anderen durven niet meer te bellen naar gemeente diensten omdat ze soms als antwoord krijgen ‘is voor iedereen moeilijk nu’ ‘in uw kot blijven, niet buiten komen , t’is te gevaarlijk, verzorg je maar goed’ Uitspraken waar ze niet veel aan hebben, het gevoel hebben dat ze niet geholpen zijn maar wel een babbel gedaan hebben en soms volstaat een goede babbel om er weer tegenaan tegaan.
Ook het PWO moet voor bepaalde activiteiten de deuren sluiten tot en met 1 februari 2021. We werken verder op afspraak, indien nodig voorzien we gezinnen van een voedselpakket, bieden een luisterend oor waar nodig en verwijzen we door naar de juiste diensten voor gespecialiseerde hulp.
Recht op.
We kunnen niet alles opnoemen, maar we doen ons best om een overzicht te geven waar we recht op hebben of extra hulp kunnen krijgen tijdens de Coronacrisis.
Info op maat! ism OCMW/ Sociaal huis Wetteren
Het sociaal restaurant - PWO gesloten voor onbepaalde duur!
Naar aanleiding van de Coronacrisis zal de 'Werelddag van Verzet tegen Armoede' er iets anders uitzien in Wetteren. Traditiegetrouw stappen we onder leiding van een muziekband door de straten van Wetteren, we houden halt aan het rusthuis en bezoeken het OCMW. Ieder jaar worden dan de pijnpunten die mensen in armoede ervaren voorgelezen en in brief overhandigd aan de voorzitter van het OCMW.
Dit jaar hebben we ervoor gekozen om een stille optocht te houden. Armoede is iets dat sluimert onder onze bevolking, het kruipt in je kleren, het vreet aan je... het laat zijn sporen na. Dat is nu net wat het PWO donderdag 15 oktober wil bereiken, een spoor nalaten in de Wetterse straten. Vrijwilligers en sympathisanten hebben de afgelopen dagen 200 papieren vlagjes gemaakt met opschriften rond het thema 'armoede'. Zij zullen alle markkramers en winkels bezoeken met de vraag of zij een papieren vlagje willen tentoonstellen in hun kraam of winkel. Op die manier willen wij deze problematiek nogmaals in de verf zetten.
Corona gooit roet in het eten! Alsof er nog geen armoede genoeg is ... PWO, ziet haar inkomsten dalen... Sociaal restaurant kan voorlopig geen mensen ontvangen. Ons lokaal kan volgens de normen 1 persoon per 4 m² = 20 personen toelaten. Onbegonnen werk, een keuze maken uit 50 personen is niet haalbaar. Om die reden is het PWO sinds 1 september gestart met een nieuw project 'Info@lunch' die iedere 2de en 4de vrijdag van 12.00 tot 14.30 doorgaat in het lokaal van het PWO.
De bedoeling is om externen hun werking te laten voorstellen aan mensen die het financieel moeilijk hebben. Enkel gezinnen die uitgenodigd zijn kunnen deelnemen. We werken Coronaproof en beperken ons tot 5 bubbels. Iedere aanwezige krijgt tijdens de info een lunch aangeboden. De info en de lunch zijn gratis! De volgende thema's zijn 'Pakjestijd, geef elkaar een pakje tijd. Een rollenspel ism het OCMW' 'De Katrol. Gastspreker Sabine Grysolle' ' Sociaal Huis - OCMW. Gastspreker Jet De Mol' 'Anorexia - Boulimia. Gastspreker Eva Van Malderen'
Tijdens de herfstvakantie organiseren 2 stagiaires een kindvriendelijke dag. Inschrijven kan nog steeds via email Info@pwo-wetteren.be!
Mensen die ons warm hart toedragen kunnen onze werking steunen. Via onderstaande link kan je een bedrag storten, kies in de lijst voor het PWO Wetteren, vanaf €40 krijgt u een fiscaal attest. https://netwerktegenarmoede.be/nl/steun-ons/doe-een-gift
De Dycker Lucia
Voorzitter PWO Wetteren
INFO@LUNCH
Naar aanleiding van de aanhoudende Coronaregels heeft het PWO ervoor gekozen om een andere weg in te slaan. Het PWO stelt vast dat er de laatste jaren meer en meer 65+ aanwezig zijn in het Sociaal Restaurant. Niets mis mee, ouderen die sociaal geïsoleerd leven krijgen ook bij ons een plaatsje. De meerderheid van deze groep leeft NIET in armoede. Mensen in armoede vinden nauwelijks de weg naar het PWO. Het PWO is in de eerste plaats een ontmoetingsplaats voor armen en niet armen. Vanuit de visie van het PWO wordt er gewerkt aan de problematiek die mensen in armoede dagdagelijks ervaren.
Niet arm maar ook niet rijk… Waar ligt de grens, waar trekken we een lijn… In Coronatijden stellen wij vast dat mensen die in armoede leven nog meer getroffen zijn! De middenklasse, krijgt klappen te verwerken, weken tot maanden een beperkt inkomen, rekeningen stapelen zich op, gezinnen gaan uit elkaar, kinderen zoeken een eigen stekje buitenshuis…
Het einde is nog niet in zicht, de armoede ten gevolge van de Corona moet nog beginnen. Voor velen was het ‘afschaffen van Wetteren kermis’ een welgekomen beslissing! De feestdagen in het vooruitzicht zullen zich laten voelen, cadeautjes zullen kleiner ogen/zijn… Cadeautjes zullen een emotionele waarde krijgen.
We leven in bubbels, grote of kleine, niemand weet het echt. Alles heeft met Corona te maken. Maar er is veel meer aan de hand, iedereen heeft er zijn bedenkingen bij. Ieder van ons heeft de juiste uitleg of veronderstelling. We zullen het nooit weten… 1 ding staat vast: het sociaal restaurant is al zeker gesloten tot en met eind september. Wat daarna…? Dat is koffiedik kijken!
Bij de pakken blijven zitten is niet onze visie! Om die redenen willen wij mee met de stroom die ervoor zorgt dat we oog hebben voor hen die het moeilijk hebben in onze samenleving. Activiteiten organiseren, bijeenkomsten opnieuw opstarten. Het is niet gemakkelijk om iedereen mee te krijgen in het verhaal, maar we zijn er om elkaar te ondersteunen.
Om terug de juiste mensen te bereiken, gaan we starten met een mini sociaal restaurant… Het is de bedoeling dat we een info koppelen aan het sociaal restaurant. Maximum 6 gezinnen mogen deelnemen. Er zal slechts om de 14 dagen een info georganiseerd worden.
De eerste Info@lunch zal starten op 11 september en krijgt als thema ‘Onderwijs’.
De Info@lunch op 25 september krijgt als thema ‘gezondheid’.
De info@lunch op 16 oktober Pakjestijd, Geef elkaar een pakje tijd.
De info@lunch op 30 oktober komt Sabine Grysolle de werking van 'De Katrol' toelichten
De info@lunch tijdens de herfstvakantie, zullen twee stagiairs een kindvriendelijke namiddag organiseren
De info@lunch op 23 november, Jet De Mol zal de werking van het Sociaal huis/OCMW toelichten
De info@lunch op 18 december, Eva Van Malderen zal in verstaanbare taal uitleggen hoe de hersnenen functioneren tijdens Anorexia en Boulimia
De voorkeur van lunch gaat naar ‘streetfood’ een pakje friet met stoofvlees, een hamburger, croque uit het vuistje, enz…
29 juli 2020 - Binnengekomen bericht vanuit Brussel ...!
Kan onze cafetaria of sociaal restaurant open? Aanpassingen sinds 29 juli 2020 (rood)
Verenigingen met een cafetaria of sociaal restaurant mogen dit vanaf 15 juni terug openstellen. Men dient hierbij de richtlijnen van de horecasector in acht te nemen:
* Er kunnen maximaal 10 personen aan een tafel. Het gezelschap dat samen aan een tafel kan zitten, bestaat uit de leden van eenzelfde huishouden (personen die onder hetzelfde dak wonen) en maximaal 5 andere personen (exclusief kinderen jonger dan 12 jaar).
Tussen tafels moet 1,5 meter plaats worden voorzien.
Iedereen blijft aan de eigen tafel zitten en verplaatst zich enkel naar en van zijn/haar tafel en de toiletten.
Het dragen van een mondmasker of een alternatief in stof is verplicht vanaf de leeftijd van 12 jaar behalve wanneer u aan tafel zit. Wanneer dit niet mogelijk is omwille van medische redenen, mag u een gelaatsscherm gebruiken.
De hygiënerichtlijnen worden duidelijk geafficheerd.
Wie opdient, draagt een mondmasker. Uiteraard is ook handhygiëne cruciaal.
Drink- en eetgerei worden in de vaatwasmachine gereinigd of met afwasmiddel afgewassen.
Tafels en stoelen worden na elk gebruik ontsmet.
Na de openingsuren wordt de ruimte verlucht.
In de keuken bewaakt men de veiligheidsnormen op vlak van afstand en hygiëne. Men bepaalt dus hoeveel personen zich in de keuken mogen bevinden en men draagt een mondmasker.
Men zorgt ook voor de nodige afspraken rond het gebruik van materiaal: iedereen gebruikt persoonlijk materiaal en wast (indien mogelijk) zelf af of men deponeert het materiaal in een afwasmachine of wasbak met water en zeep. Materiaal wordt niet doorgegeven aan elkaar.
Behalve * is er niets veranderd, PWO had zijn heropstart ‘8 juni’ voldoende voorbereid, alle opgenoemde punten in deze tekst werden nageleefd! PWO voldoet aan alle normen en kon met een gerust hart en gezondverstand zijn activiteiten hervatten! Jammer genoeg is het COVID-19 virus terug van (bijna) weggeweest. Wat het Sociaal restaurant betreft kan het PWO niet garanderen dat iedere aanwezige ( sinds 8 juni ong 35 tal personen) voldoende afstand krijgt zoals voorgeschreven… Om die reden is het PWO genoodzaakt het sociaal restaurant voorlopig te sluiten en geen onnodige risico’s te nemen! Hopende op begrip van jullie, dank bijvoorbaat en graag tot gauw. Na het verlof nodigen wij je graag uit voor een stand van zaken. Max 15 personen,wil je er graag bijzijn? Schrijf je nu reeds in, datum zal later meegedeeld worden Info@pwo-wetteren.be
Wat andere sociale eetgelegenheden betreft, beslissen zij elk voor zichzelf … Draag zorg voor jezelf en je naasten <3 Wetteren voert vanaf woensdag 29 juli 2020 een mondmaskerplicht in, in de hele bebouwde kom. Op alle publiek toegankelijke plaatsen (straten, parkjes, pleinen, publieke gebouwen…) moet iedereen ouder dan 12 jaar een mondmasker dragen. Dat geldt ook in de directe omgeving van winkels en hun parkings en op het recyclagepark. Bovendien is iedereen verplicht om op Wetters grondgebied een mondmasker bij te hebben.
Wie moet geen masker dragen: al wie zich verplaatst met een gemotoriseerd voertuig, met de fiets of step. Al wie loopt of jogt, en wie zware fysieke inspanningen doet tijdens werkzaamheden. Ook personen onder de 12 jaar of mensen die een medisch attest kunnen voorleggen (die laatste dragen dan een faceshield). Graag delen!
Perstekst Soepbedeling. PWO, een hart voor iedereen!
Naar aanleiding van de Lockdown die verlengd is tot en met 3 mei, besliste het PWO te starten met een soepbedeling. Dankzij Welzijnszorg vzw, mag het PWO rekenen op financiële steun. Het bedrag van 500 € werd ons toegekend om extra voedsel(pakketten) aan te kopen.
De soep zal in de eerste plaats bedeeld worden aan gezinnen die het financieel moeilijk hebben en mensen die regelmatig aanwezig waren in het sociaal restaurant.
Wat kost dit voor de gezinnen? De soep is GRATIS voor gezinnen die het financieel moeilijk hebben!
Bejaarden en anderen betalen niets bij ontvangst! Zij mogen/kunnen een vrijblijvend/vrije bijdrage geven voor de geleverde soep(en) via het rekeningnummer of in het sociaal restaurant na de lock down. Wij verwachten je bestelling voor vrijdag 10u, op die manier kunnen we iedereen voorzien van soep tegen de middag. Bestellingen en vragen kunnen via Messenger PWO Wetteren/ mail : info@pwo-wetteren.be of 0496 96 02 64 gesteld worden. Geef duidelijk je naam en adres op. Onze koerier ‘Jo’ zal de soep leveren …
Jo, is een fervente fietser met heel wat kilometers in de benen, om het nuttige aan het aangename te koppelen stelde Jo zijn sportieve inzet ten dienste van het PWO
Alleenstaanden krijgen 750ml soep, Twee gezinsleden krijgen 1 liter soep Gezinnen met kinderen krijgen 2 liter soep of meer volgens het aantal gezinsleden De soep zal enkel op vrijdag te verkrijgen zijn, met uitzondering van vrijdag 1 mei, dan zal de soep bedeeld worden op donderdag 30 april. Om besmetting te voorkomen, bellen we aan en zetten we de soep aan de deur. De koerier(s) zijn in het bezit van een attest waarin duidelijk staat te lezen ‘In opdracht van het PWO’ Iedere tas bevat de bestelde soep en info over het coronavirus
Dit is een initiatief van het PWO.
Regels voor alle mensen:
· Mensen moeten zoveel mogelijk thuis blijven. · Mensen mogen wel boodschappen doen. · Mensen die thuis kunnen werken, moeten thuis werken. · Mensen moeten zeker thuis blijven:
o bij hoesten en niezen o bij koorts o bij kortademigheid
· Bezoek aan vrienden of familie is niet toegestaan. · Kleine kindjes mogen niet door oma en opa opgevangen worden. · Alle activiteiten waar veel mensen bij elkaar zijn, gaan niet door. · Alle scholen zijn dicht. · Alle cafés en restaurants zijn dicht. · Alle sportclubs zijn dicht.
Regels voor mensen met corona:
· Mensen met corona moeten 2 weken thuis blijven. · Mensen met corona mogen niet naar buiten en ze mogen geen bezoek krijgen. · Mensen met corona moeten op hun kamer blijven als ze samenwonen met andere mensen.
Na 2 weken besmet je geen andere mensen meer.
Nieuws
Niemand weet hoe lang corona duurt. Van zodra, het PWO – Sociaal restaurants en alle werkgroepen groen licht krijgen. Brengen ook wij je op de hoogte
We zien jullie graag terug! Draag zorg voor elkaar en voor jezelf!
Groetjes Lucia
Namens het voltallige bestuur en alle vrijwilligers
PWO - Soep bedeling - April 2020
Leveringen op vrijdag tussen 10u30 en 12u met uitzondering van 1 mei … dan zal de soepkoerier langskomen op donderdag 30 april
.
Vrijdag 17 april. Preisoep
Vrijdag 24 april Tomatensoep
Donderdag 30 april. Aspergesoep
Vrijdag 8 mei. Kippensoep
Wil je graag een volgende keer terug een portie soep? Geef dan je bestelling door voor donderdag 12u Telefoon: 0496 96 02 64 Mail: Info@pwo-wetteren.be
Ook de verschillende groeps bijeenkomsten -Wonen -Onderwijs- SR - staan op non actief
Voor meer uitleg ivm onze werking kan je altijd mailen naar Info@pwo-wetteren.be - Of via SMS 0494 219 213
Durf je de stap niet te zetten naar het OCMW- Sociaal Huis - Voedselbank 'Deelpunt' Mag je altijd de vraag stellen aan het PWO. Het PWO neemt mits goedkeuring en overleg met de betrokkene, contact op met de verschillende instanties.
Overzicht van COVID-19-maat- regelen, ter ondersteuning in situaties van armoede en bestaansonzekerheid
Tegemoetkoming in de water- en energiefactuur voor wie tijdelijk werkloos werd
De Vlaamse overheid geeft een financiële tegemoetkoming voor 1 maand voor de betaling van de water- en energiefactuur voor werknemers die tijdelijk werkloos werden ten gevolge van COVID-19. De forfaitaire vergoeding bedraagt in totaal 202,68 euro en is als volgt samengesteld:
o voor water 30,77 euro; o voor de verwarmingskosten 95,05 euro; o voor de elektriciteitskosten 76,86 euro.
Het is de bedoeling dat de Vlaamse overheid via informatie van de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening komt tot een automatische en rechtstreekse storting van het bedrag op de rekening van de werknemer.
Deze vergoeding wordt eveneens uitbetaald aan de betrokken werknemers in volgende situaties:
o bewoners in een appartementsgebouw met een gemeenschappelijke watermeter (op naam van de syndicus);
o bewoners van een appartement of een wooneenheid van een huisvestingsmaatschappij die collectief verwarmd wordt;
o klanten met een budgetmeter. • Hiervoor is per 100.000 werknemers 20 miljoen euro uitgetrokken.
Opladen budgetmeters
• Sommige oplaadpunten voor budgetmeters bevinden zich bijvoorbeeld in een bibliotheek of dienstencentrum. Die plaatsen zijn momenteel gesloten. De budgetmeter kan wel als volgt opgeladen worden:
o in het geval van een digitale budgetmeter: online opladen, of daarvoor naar het OCMW en het Sociaal Huis gaan. Die blijven open op afspraak;
o in het geval van een gewone budgetmeter (niet-digitaal): de kaart opladen bij het OCMW of het Sociaal Huis. Die blijven open op afspraak.
- Verbod op afsluiting van gas en elektriciteit • Zolang de strikte COVID-19-maatregelen van kracht zijn, zullen er geen afsluitingen gebeuren
van gas of elektriciteit.
Huurprijsvermindering in sociale huur
• Als een huurder of een van de personen van wie het inkomen in aanmerking wordt genomen voor de huurprijsberekening tijdelijk werkloos is wegens overmacht (reden ‘coronavirus’) wordt de huurprijs berekend op basis van het huidige inkomen, met name de som van de inkomsten van de maand die aan de toepassing voorafgaat.
• In afwijking van de regelgeving kan de huurder tijdens de duurtijd van de coronavirusmaatregelen de verlenging van de huurovereenkomst wegens buitengewone omstandigheden aan de verhuurder vragen met een e-mail. Die aanvraag kan ook nog gebeuren tijdens de maand voor de vervaldag van de huur.
Steunpunt tot bestrijding van armoede, bestaansonzekerheid en sociale uitsluiting
- Tijdelijk verbod op uithuiszettingen
De Vlaamse regering op heeft op 27 maart beslist om gerechtelijke uithuiszettingen tijdelijk niet toe te laten. Gerechtelijke uithuiszettingen die toch zouden worden doorgevoerd zullen voortaan zonder recht of titel gebeuren. Het besluit machtigt uitdrukkelijk de politie om deze bepalingen te laten naleven. Dit geldt zolang de civiele noodsituatie van kracht is. Voorlopig is dat tot en met 17 juli.
Een eerdere aankondiging van de Vlaamse minister van Wonen gaf ook aan dat een noodzakelijke uithuiszetting ten gevolge van een onbewoonbaarverklaring wel kon, als er direct een alternatief voorzien werd. De lokale besturen zouden hiervoor eenmalig beroep kunnen doen op de middelen van het Fonds voor de Huisvesting.
- Snellere inwerkingtreding van het Fonds ter bestrijding van uithuiszettingen
Het OCMW zal ook voor mensen wiens huurachterstal ontstaan is na 1 april beroep kunnen
doen op het Fonds ter bestrijding voor uithuiszetting. De vergoeding wordt tijdelijk aangepast.
Het Fonds ter bestrijding van uithuiszettingen treedt in werking op 1 juni 2020. Aanvankelijk was voorzien dat enkel huurachterstallen die ontstaan zijn na 1 juni 2020, de inwerkingtredingsdatum van het besluit, in aanmerking komen voor een begeleidings- overeenkomst. Om ook betalingsachterstanden ingevolge de huidige ' coronavirusmaatregelen' voor de maanden april en mei 2020 te kunnen vatten in een begeleidingsovereenkomst, wordt deze inwerkingtreding vervroegd naar 1 april 2020.
Ook de maanden nadien zullen er mogelijk meer mensen beroep doen op het OCMW omwille van huurachterstal. Om deze toegenomen instroom aan begeleidingsovereenkomsten op te vangen, wordt het tussenkomstpercentage bij de start van de begeleidingsovereenkomst opgetrokken van 25 % naar 45 % en dit voor alle begeleidingsovereenkomsten die bij het Fonds ter bestrijding van de uithuiszettingen worden ingediend voor 1 oktober 2020. Het OCMW kan voor de huurachterstanden die in mei worden gemeld, de partijen bijeenbrengen en de onderhandelingen opstarten. Vanaf 1 juni kunnen de tegemoetkomingen door het Fonds worden toegekend.
Het OCMW beslist autonoom of het al dan niet een beroep doet op het Fonds.
- Uitstel van betaling voor woonkredieten van het Vlaamse Woningfonds • Ontleners van hypothecaire kredieten bij het Vlaamse Woningfonds kunnen uitstel van betaling
krijgen voor een termijn van 6 maanden tot uiterlijk eind oktober 2020.
- Controle op woonkwaliteitsnormen
• Gelet op de verstrengde maatregelen om de verspreiding van het coronavirus te vertragen heeft Wonen-Vlaanderen beslist om voorlopig alleen in hoogdringende situaties met veiligheids- en/of gezondheidsrisico’s conformiteitsonderzoeken in woningen uit te voeren. Dit geldt ook voor de acties en hercontroles in het kader van de strafrechtelijke procedure door de Vlaamse
Steunpunt tot bestrijding van armoede, bestaansonzekerheid en sociale uitsluiting
Wooninspectie. Dit wordt beoordeeld op basis van enerzijds de ernst van de gebreken en anderzijds de mogelijke nadelige gevolgen voor de eigenaar.
Bewijs van herstel van gebreken zal zoveel als mogelijk op een alternatieve werkwijze gebeuren (zoals gebruik van foto’s, facturen en dergelijke meer).
Alle niet-hoogdringende conformiteitsonderzoeken worden on hold gezet. Na het afbouwen van de coronamaatregelen kunnen dossiers ambtshalve opnieuw worden opgestart.
Huisbezoeken/controles in functie van de toekenning en behoud van uitkeringen sociale bijstand
De controles van de verblijfsvoorwaarde van de IGO worden tijdelijk opgeschort tijdens de periode van versterkte maatregelen om het coronavirus te bestrijden. De controles beginnen opnieuw na de epidemie.
De POD Maatschappelijke Integratie formuleert de volgende richtlijnen voor de OCMW’s :
huisbezoeken in het kader van het sociaal onderzoek tot een minimum beperken of zelfs opschorten en uitstellen tot een latere datum. Wanneer het huisbezoek niet kan worden uitgevoerd, kan dit geen reden zijn om de toekenning van de steun te weigeren of uit te stellen;
evaluaties van de GPMI via andere kanalen uitvoeren (telefoon, videoconferentie, enzovoort) of indien dit onmogelijk is uitstellen; wanneer het sociaal onderzoek niet optimaal is kunnen verlopen en wanneer deze onregelmatigheden vervolgens worden vastgesteld, hebben de OCMW’s steeds de mogelijkheid, wanneer de toestand hersteld zal zijn, een dossier of een beslissing te herzien en, indien nodig, het ten onrechte gestorte leefloon terug te vorderen;
deze uitstel- en/of opschortingsmaatregelen mogen op geen enkel wijze afbreuk doen aan de rechten van de cliënten. De rechten van de cliënt moeten immers gewaarborgd worden; de genomen maatregelen ontslaan de OCMW’s niet van de verplichting om de wettelijke beslissingstermijn van 30 dagen na te leven, bepaald in artikel 21 van de wet van 26 mei 2002.
De DG Personen met een Handicap garandeert dat er geen onderbreking is in de uitbetaling van de maandelijkse tegemoetkoming. Tot minstens 17 april zullen er echter geen consultaties in de medische centra doorgaan in het kader van aanvragen van uitkeringen. Er zullen zoveel mogelijk beslissingen genomen worden op basis van de medische informatie in de dossiers, zonder dat mensen hoeven langs te komen. Zo nodig worden bijkomende inlichtingen opgevraagd of worden mensen later gecontacteerd om een nieuwe afspraak in te plannen.
Controleren van de actieve beschikbaarheid voor de arbeidsmarkt van werkzoekenden in Coronatijden
• De VDAB stelt alle afspraken met de controledienst uit. Mensen met een afspraak krijgen een seintje via de telefoon of de post. Iedereen krijgt de mogelijkheid om een schriftelijke toelichting te geven. Als hier geen gebruik van wordt gemaakt, wordt een nieuwe afspraak gemaakt voor een verhoor.
- Evalueren in functie van toekenning toeslagen bij kinderbijslag
• De dienstverlening voor de zorgtoeslagevaluatie binnen het Groeipakket is opgeschort tot en met 17 april. Voor de al ingeplande afspraken wordt de ouders gevraagd of de specifieke ondersteuningsbehoefte van hun kind geëvalueerd mag worden op basis van de info in het dossier. Stemmen de ouders daarmee in, dan oordeelt de arts of hij/zij voldoende info heeft om de specifieke ondersteuningsbehoefte te beoordelen. Er wordt een nieuwe afspraak ingepland als de arts meent dat het dossier onvoldoende elementen bevat om de ondersteuningsbehoefte te beoordelen; als een ouder niet wenst dat de ondersteunings- behoefte geëvalueerd wordt zonder consult.
Schulden en belastingen
Federale Staat
- Personenbelasting
Voor de betaling van zowel de personenbelasting als de vennootschapsbelasting, de belasting van niet-inwoners en de rechtspersonenbelasting zal automatisch, bovenop de normale betaaltermijn en zonder aanrekening van nalatigheidsintresten, een extra termijn van 2 maanden worden toegekend.
Deze maatregel geldt voor de afrekening van deze belastingen, aanslagjaar 2019, gevestigd vanaf 12 maart 2020.
Voor de betaling van schulden inzake de personen- of vennootschapsbelasting, ook deze gevestigd vóór 12 maart 2020, gelden de aangekondigde steunmaatregelen en zijn extra betaaltermijnen, vrijstelling van nalatigheidsintresten en/of kwijtschelding van boetes wegens laattijdige betaling, op aanvraag, mogelijk.
Meer informatie
- Verzekeringen voor particulieren
De sectororganisatie Assuralia bereikte een akkoord dat mee gefaciliteerd werd door de Nationale Bank met de steun van de FSMA en de federale regering. De Belgische verzekeringssector gaat inspanningen leveren om de negatieve impact van de COVID-19 crisis op de particulieren, gezinnen, zelfstandigen en bedrijven te verzachten. De verzekeringsondernemingen gaan de volgende maanden soepel omgaan met klanten in nood en ervoor zorgen dat ze blijvend beschermd worden.
Voor natuurlijke personen die in tijdelijke werkloosheid zijn beland vanwege de COVID-19 crisis: een engagement van de verzekeringssector om de pensioen-, overlijdens-, invaliditeits- en hospitalisatiedekking van de collectieve verzekeringen (aangegaan door de werkgever) van de personen die in tijdelijke werkloosheid belanden, zonder verder formaliteiten voort te zetten. De betaling van de betreffende premies door de werkgever wordt uitgesteld tot 30 september 2020.
Het opschorten, tot 30 september 2020, van zowel rentebetalingen als kapitaalaflossingen van hypothecaire kredieten aangegaan bij verzekeringsondernemingen alsook de betaling van premies van schuldsaldoverzekeringen gelieerd aan hypothecaire kredieten. Dit voor zover de verzekerde kan aantonen dat hij in financiële moeilijkheden is beland door de COVID-19 crisis. Het akkoord weerspiegelt dat van de overheid met de banken.
Steunpunt tot bestrijding van armoede, bestaansonzekerheid en sociale uitsluiting
- Gedwongen uitvoeringsmaatregelen
• Ten gevolge van de beslissingen van de Nationale Veiligheidsraad, maar ook op vraag van het College van Hoven en Rechtbanken, heeft de Nationale Kamer van Gerechtsdeurwaarders onder meer de volgende richtlijnen uitgevaardigd aan haar leden:
o zo veel mogelijk opschorten van alle lopende maatregelen van tenuitvoerlegging. Wat de opdrachten betreft van de institutionele schuldeisers (zoals het Waals Gewest, VLABEL, RSZ, FOD Financiën, steden en gemeenten, sociale huisvestings-maatschappijen...) dienen hun aanbevelingen te worden opgevolgd;
o uitstel van alle voorziene verkoopdagen; o minnelijke invordering: alle verrichtingen in het kader van de minnelijke invordering kunnen
normaal verlopen, behoudens het bezoek aan de woonplaats; o in elk geval zullen de gerechtsdeurwaarders soepel moeten zijn bij de opvolging van de
afbetalingsplannen, en de rechtsonderhorigen zoveel mogelijk aan te radenonlineof elektronisch te betalen.
Onderwijs
Vlaanderen
- In navolging van de COVID-19 maatregelen genomen door de Nationale Veiligheidsraad zijn de lessen voorlopig geschorst tot en met zondag 19 april.
• Opvang op school tijdens de lesweken voor drie groepen van gezonde leerlingen:
o kinderen van ouders met een job in een cruciale sector; o kinderen en jongeren in het buitengewoon onderwijs, de onderwijsinternaten, de MPIGO’s
en de IPO’s van het gemeenschapsonderwijs. Zij zijn medisch en/of sociaal kwetsbaar en
moeten opgevangen worden; o leerlingen in een kwetsbare thuissituatie. De school schat zelf in over wie dat gaat, in overleg
met het CLB en de ouders.
• Tijdens de paasvakantie ligt de regie en de verantwoordelijkheid voor de opvang van kinderen uit de eigen gemeente bij het lokaal bestuur. De volgende groepen kinderen hebben, naast de kinderen van wie de ouder(s) een job in een cruciale sector uitoefenen, recht op de opvang georganiseerd door het lokale bestuur:
o kinderen uit het buitengewoon onderwijs; o kinderen die ‘uit huis geplaatst zijn’, maar waar de plaatsende instantie akkoord gaat dat ze
thuis verblijven; o kinderen in een kwetsbare positie, waarbij de draagkracht van de gezinscontext dreigt
overschreden te worden.
De Lijn blijft de ritten voor het vervoer van leerlingen buitengewoon onderwijs uitvoeren, tenzij ze van de directie de vraag krijgen dat niet langer te doen.
Maatregelen opdat kwetsbare leerlingen kunnen genieten van digitaal afstandsleren en geen leerachterstand oplopen:
o bij afstandsleren rekening houden met kansarme leerlingen (o.a. zonder computer of internetverbinding thuis);
o scholen voor gewoon en buitengewoon secundair onderwijs kunnen gedoneerde laptops aanvragen voor sociaal kwetsbare leerlingen die thuis geen pc of laptop hebben, door contact op te nemen met hun koepel of het GO!. Scholen staan zelf in voor de verdeling. Als eigenaar van de toestellen beslissen ze zelf of ze, na de coronacrisis, bij de leerlingen blijven;
o gratis wifi voor leerlingen zonder internettoegang: Leerlingen zonder internetaansluiting thuis kunnen tijdens de coronacrisis gratis gebruik maken van: ▪ Wi Free van Telenet. Aanvragen voor logincodes kunnen enkel door officieel erkende
instanties zoals scholen, OCMW’s of jeugdorganisaties ingediend worden; ▪ Proximus Public WiFi. Scholen vragen tijdelijke toegangscodes aan;
o niet-digitaal lesmateriaal op school afhalen: scholen die afstandsleren niet (enkel) via digitale weg organiseren of die voor (bepaalde) leerlingen lesmateriaal op papier aanbieden, doen op dit moment alle nodige inspanningen om dat tot bij die leerlingen thuis te krijgen.
Steunpunt tot bestrijding van armoede, bestaansonzekerheid en sociale uitsluiting
VRT brengt extra programma-aanbod voor onderwijs door impact coronavirus.
Tips over alternatieve vormen van leren en manieren om kwetsbare leerlingen te
ondersteunen.
- Kinderopvang
• Groepsopvang en gezinsopvang blijven open:
o voor kinderen van alle ouders voor wie dit nodig is om te kunnen blijven werken, zeker de ouders die in de cruciale sectoren of essentiële diensten werken;
o voor kinderen in een kwetsbare thuissituatie en voor wie opvang thuis moeilijk is. Meer informatie
• Ouders verliezen geen respijtdagen als hun kind niet naar de opvang gaat.
o Gezinnen zouden geen financiële gevolgen mogen ondervinden omwille van de verplichting om hun kind thuis te houden tijdens de coronacrisis. Ouders zullen daarom geen respijtdagen moeten inzetten voor de dagen tussen 14 maart en 19 april waarop zij hun kind niet naar de opvang brengen, zowel in de opvang met inkomenstarief als in de opvang met vrije prijs.
o De Vlaamse Regering zet de compensatiesubsidie in om het verlies aan ouderbijdrage voor organisatoren op te vangen.
Voedselhulp
Federale Staat
- Maatregelen betreffende het FEAD
De distributie van voedselhulp via het FEAD (Fonds voor Europese hulp aan de meest behoeftigen) gaat door tijdens de lockdown om tegemoet te komen aan de vitale behoeften van mensen in precaire situaties. Voedselhulporganisaties zijn echter verplicht zich te houden aan een aantal veiligheidsinstructies en -richtlijnen.
Versoepeling van de FEAD procedures:
o de FEAD-producten zijn normaal gesproken bedoeld voor mensen die onder de armoedegrens leven. De POD Maatschappelijke Integratie vraagt de partnerorganisaties om tijdens de lockdownperiode de toewijzingsregels flexibeler toe te passen door het aanvoeren van overmacht;
o FEAD-producten kunnen worden overgedragen aan voedselhulporganisaties die niet door het FEAD erkend zijn.
- Steun aan voedselbanken en OCMW's
• Op verzoek van de minister van Werk, Economie en Consumenten en de minister van Maatschappelijke Integratie werd door de federale regering een budget van 276.000 euro toegekend aan organisaties die instaan voor voedselhulp en aan de opslag- en distributiecentra.
• Op initiatief van de minister van Maatschappelijke Integratie heeft de Ministerraad een subsidie van 3 miljoen euro toegekend aan de OCMW's, zodat zij de begunstigden rechtstreeks kunnen ondersteunen in het kader van de toegang tot voedingsmiddelen en basisproducten voor hygiëne. Daarnaast is de federale regering een overleg gestart met de retailsector, zodat deze maatregelen kan treffen om het gebrek aan voedseloverschotten en levensnoodzakelijke producten te compenseren.
• De minister van Maatschappelijke Integratie heeft ook besloten om een IT-platform (www.schenkingsbeurs.be) te financieren met 10.000 euro om het aanbod van de burgers te verzamelen die wensen bij te dragen aan de verdeling van voedselhulp bij de voedselbanken bij hen in de omgeving.
Steunpunt tot bestrijding van armoede, bestaansonzekerheid en sociale uitsluiting
- Oproep tot vrijwilligers door de POD Maatschappelijke Integratie om voedselbanken, OCMW's en organisaties die actief zijn in de voedselhulpsector te helpen.
• Vrijwilligers kunnen naar het platform van de Schenkingsbeurs surfen. Na inschrijving, zullen zij in contact worden gebracht met de organisaties van hun regio die hulp nodig hebben.
Gezondheidszorg
- Geen ereloonsupplementen voor patiënten met Covid-19
• De federaal minister van Volksgezondheid deelde mee dat "wie besmet is met corona en in het ziekenhuis verzorgd moet worden, zal achteraf geen supplementen moeten betalen aan dat ziekenhuis omdat hij of zij op een eenpersoonskamer verbleef. Gezien het besmettingsgevaar is een eenpersoonskamer medisch noodzakelijk. In dat geval zijn ereloon-supplementen altijd uitgesloten".
- Terugbetaling opsporingstesten naar het Coronavirus tijdens de COVID-19-pandemie
• Het RIZIV heeft de laboratoria gevraagd om hun facturatie van de COVID-19-testen on hold te zetten. De testen worden nu volledig terugbetaald wanneer ze gebeuren volgens de richtlijnen van Sciensano en wanneer het laboratorium voldoet aan bepaalde kwaliteitsvoorwaarden.
- Medisch advies via de telefoon voor huisartsen en derdebetalersregeling
• Tijdens de pandemie wordt aan de huisartsen gevraagd om zoveel mogelijk medisch advies te geven per telefoon. Het RIZIV heeft twee nieuwe codes opgesteld waardoor artsen hun medisch advies per telefoon via het derdebetalerssysteem kunnen aanrekenen in twee situaties gelinkt aan de COVID-19-crisis.
Ten eerste, adviezen met het oog op triage COVID-19:
o Onder advies met oog op triage COVID-19 verstaat men een telefonische triage na volledige anamnese van een patiënt met symptomen van een mogelijke coronabesmetting, in een bijzondere situatie waarbij maatregelen zich opdringen op het gebied van volksgezondheid om de risico’s op verspreiding in te perken.
o De arts moet zijn patiënt duidelijk kunnen identificeren en noteert het telefonisch contact in het dossier van de patiënt, de raadgevingen die werden verstrekt en de aard van de documenten die werden afgeleverd.
o Deze verstrekking mag slechts éénmaal per patiënt worden aangerekend.
Ten tweede, adviezen met het oog op continuïteit van zorg:
o Onder advies met oog op continuïteit van zorg verstaat men een telefonische anamnese van een patiënt in behandeling bij de arts, die om gemotiveerde redenen de arts niet in persoon kan ontmoeten gelet op de adviezen in verband met de COVID-19-pandemie. Dit geldt dus ook voor de patiënten die omwille van hun COVID-problematiek de arts raadplegen voor bijkomende opvolging.
o De arts moet zijn patiënt duidelijk kunnen identificeren en noteert in het dossier van de patiënt het telefonisch contact, de gemotiveerde reden die nopen tot dit advies, de
Steunpunt tot bestrijding van armoede, bestaansonzekerheid en sociale uitsluiting
raadgevingen die werden verstrekt, de eventuele aanpassingen aan het
behandelingsschema en de aard van de documenten die werden afgeleverd. o Deze verstrekking mag per patiënt per zorgverstrekker slechts éénmaal per periode van 7
dagen worden aangerekend.
- Extra middelen voor hulplijnen
• De corona crisis treft ook indirect andere doelgroepen : denk aan kwetsbare kinderen en jongeren. De Vlaamse regering trekt extra middelen uit voor het jeugdinformatieplatform WAT WAT en de telefonische en online hulplijnen Awel, Tele-Onthaal, 1712 en de Zelfmoordlijn. Deze kanalen zijn essentieel voor het grondig informeren en sensibiliseren van specifieke groepen in de bevolking, maar ook om extra hulp te bieden aan kwetsbare kinderen en jongeren.
Volledige versie + meer informatie, klik op onderstaande link
De sociale kruidenier Deelpunt uit Wetteren start op maandag 30 maart met thuislevering van voedselpakketten.
Een groep vrijwilligers is in overleg met het OCMW volop bezig met de voorbereiding van dringende thuisleveringen van voedselpakketten. Een team medewerkers stelt de pakketten samen en levert die aan huis.
Zodra de maatregelen tegen de corona-besmetting worden opgeheven, zal de sociale kruidenier zijn lokaal aan de Oude Aardeweg weer elke zaterdagmorgen openstellen voor mensen in armoede. Klanten hebben er de keuze uit een divers aanbod aan producten die met steun van de Europese Unie worden aangeboden.
Mensen in armoede dreigen in deze corona-crisis totaal geïsoleerd te geraken en essentiële hulp mis te lopen. Dat is de waarschuwing van de organisaties Netwerk tegen Armoede, Samenlevingsopbouw, Welzijnsschakels, Welzijnszorg en ATD Vierde Wereld. Daarom geven ze concrete aanbevelingen aan lokale besturen, dienstverleners en scholen.
Om jezelf en anderen te beschermen tegen het nieuwe coronavirus (Covid-19) kan je volgende maatregelen toepassen, om je persoonlijke hygiëne te verbeteren:
1. Blijf thuis als je ziek bent 2. Was regelmatig je handen. 3. Gebruik elke keer een nieuw papieren zakdoekje en gooi het weg in een afsluitbare vuilnisbak. 4. Geen zakdoek? Hoest of nies in je elleboogholte
Vertraag de verspreiding van het virus:
1. Blijf zo veel mogelijk thuis. 2. Vermijd handen geven, kussen of knuffelen. 3. Wees aandachtig voor risicogroepen. Dit zijn personen ouder dan 65 jaar, diabetici, personen met hart-, long- of nieraandoeningen, personen met een verzwakt immuunsysteem, … 4. Contact tussen kinderen en ouderen is af te raden. Kinderen worden niet ernstig ziek van het coronavirus, maar kunnen het wel makkelijk verspreiden. 5. Hou voldoende afstand (1,5 meter) als je buiten bent.
Na overleg met Jet DeMol kan ik het volgende mededelen... Deze week worden er geen voedselpakketten meer uitgedeeld/geleverd! De reden hiervan is dat er van de vrijwilligers ziek zijn of schrik hebben om besmet te worden met het virus. Het OCMW stelt alles in het werk om volgende week de procedure terug op te starten. Wil je liever zelf contact opnemen met het OCMW? Dat kan ! Gezinnen die recht hebben op voedselpakketten en waar de nood het hoogst is mogen een mail sturen naar het sociaal huis. info@sociaalhuis.wetteren.be of algemeen nummer 09.365.73.73
Het OCMW van Wetteren probeert de voedselbedeling weer op gang te brengen. dat zegt Schepen Lieve De Gelder.
Voordat de corona-crisis uitbrak konden mensen die het financieel moeilijk hebben gebruik maken van de voedselbedeling. Sinds de maatregelen is dat werk stil gevallen. Maar de nood blijft wel bestaan. De organisaties die bezig zijn met armoedebestrijding dringen er op aan dat deze dienstverlening voortgezet kan worden.
In verschillende gemeenten worden vrijwilligers gezocht, ook in Wetteren. Het probleem is dat veel van de vrijwilligers tot de risicogroep behoren, Er wordt nu wat op de jeugd gerekend. Het OCMW van Wetteren heeft ook plannen om met vrijwilligers een systeem op te zetten waarbij de 80-plussers eens opgebeld worden. Zo kan men vragen hoe het met hen gaat, eventuele problemen detecteren en hen eventjes uit hun isolement halen.
Telenet heeft een aanbod voor kansarme internet-gebruikers. Ocmw’s en scholen kunnen voor kwetsbare gezinnen gratis Wifree-logins aanvragen. Daarmee kun je kostenloos surfen via het Wifree-netwerk, dat gebruikt maakt van het bestaande Telenet-netwerk. Hou er wel rekening mee dat dit geen wonderoplossing is. De kwaliteit van de internetverbinding kan sterk variëren, afhankelijk van de locatie vanwaar je inlogt. Dit zal dus zeker niet voor iedereen een oplossing bieden, maar kan een deel van de gebruikers wel in staat stellen om toegang te hebben tot e-mail, chatdiensten, Smartschool of online informatie van bevoegde diensten.
Voor de inwoners van Wetteren, Na telefonisch contact met het OCMW mag ik het volgende mededelen,
*Voedselpakketten:
Gezinnen die recht hebben op voedselpakketten en waar de nood het hoogst is mogen een mail sturen naar het sociaal huis. info@sociaalhuis.wetteren.be of algemeen nummer 09.365.73.73
*Leefloon:
Het leefloon wordt automatisch doorgestort
*Collectieve schuldbemiddeling:
Als gezinnen hier hinder ondervinden ivm betalingen of tekorten mogen zij ook contact opnemen met het OCMW via mail info@sociaalhuis.wetteren.be
*Persoonlijke lening:
Gezinnen die tijdelijk werkloos zijn:
• Een persoonlijke lening afgesloten hebben • Problemen hebben met het betalen van de huur • Hypothecaire lening moet betalen
Mogen ook contact opnemen met het OCMW via mail info@sociaalhuis.wetteren.be
Voor gelijk welke vraag hierboven opgenoemd zal het dossier individueel bekeken worden !
Hopende jullie hiermee van dienst te zijn
De Dycker Lucia PWO Wetteren Info@pwo-wetteren.be
Ondervinden jullie ook hinder....? Graag jullie reactie / ervaring ....
WETTEREN - “Mensen in armoede zijn in paniek geslagen”, zegt Lucia De Dycker van PWO (Permanent Welzijnsoverleg) uit Wetteren. “Het afschaffen van de kortingsbonnen voor supermarkten maakt het hen nog moeilijker.” Wie in armoede leeft, heeft moeilijker toegang tot zorg en dienstverlening. Tijdens een acute crisis zoals nu dreigen die mensen bovendien in sociaal isolement te verzeilen en essentiële hulp mis te lopen. Armoedeorganisaties zoals Netwerk tegen Armoede, Samenlevingsopbouw, Welzijnsschakels, Welzijnszorg en ATD Vierde Wereld doen concrete aanbevelingen aan lokale besturen, dienstverleners en scholen om de meest kwetsbaren in onze maatschappij niet aan hun lot over te laten.
Sociaal isolement
Ook in Wetteren duiken er problemen op. “De mensen vragen zich af of het leefloon tijdig doorgestort zal worden”, zegt De Dycker. “Diegenen die in collectieve schuldbemiddeling zitten, zijn bang dat ze het geld niet zullen krijgen, want met honderd euro per week komen ze niet rond. De mensen zijn echt in paniek. Sociaal geïsoleerd leven, is nu nog erger dan vroeger. Er mogen geen bezoekjes meer worden gebracht aan elkaar en ze missen elkaar nu al. Ik doe een oproep: probeer toch alle contact te vermijden. Het is heel belangrijk voor ons allemaal dat iedereen in zijn kot blijft. Ik geef het u op een briefje, het komt niet goed bij velen. Ikzelf heb de brief met de aanbevelingen voor de lokale besturen naar het Sociaal Huis gestuurd. We informeerden ook naar de regels voor het PWO en andere verenigingen die werken rond armoede. We kregen geen antwoord van het OCMW of de gemeente. Dit geeft ons het gevoel dat we totaal niet belangrijk zijn.”
Voortaan worden ook geen promoties meer gehouden in supermarkten, om hamsteren te voorkomen. “Het zijn net die zaken waar mensen met financiële problemen gebruik van maken om eens een extraatje te kunnen kopen. De zwakkeren worden nu nog eens extra gestraft.”
Tijdelijke opheffingen
PWO en het Netwerk tegen Armoede vragen de tijdelijke opheffing uithuiszettingen, het afsluiten van nutsvoorzieningen en beslagleggingen. De verenigingen vragen verder hygiënisch verantwoorde noodhulp, zoals opvang van daklozen, sociale restaurants en voedselbedeling.
Wordt uitgereikt voor giften die, binnen het kalenderjaar, een gecumuleerd bedrag van 40 € bereiken en gestort worden op rekeningnummer BE95 6524 8038 0458 met vermelding projectnummer 610-pwowetteren-donorinfo.be